Сигнал до до главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши за замърсяването на

...
Сигнал до до главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши за замърсяването на
Коментари Харесай

Сезират главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши за замърсяването на варненското езеро

Сигнал до до основния прокурор на Европейски Съюз Лаура Кьовеши за замърсяването на варненското езеро пускат от Демократична България, заяви общинската съветничка Стела Николова.

 



Няколко видеоклипа, които демонстрират огромно количество умряла риба, изхвърлена на брега на Варненското езеро, бяха споделени стотици пъти през последните дни в обществените мрежи, написа Свободна Европа.

На уеб страницата на Басейнова дирекция „ Черноморски регион “ във вторник се появи лаконично прессъобщение, в което се показва, че при инспекция на мястото „ са открити единични бройки мъртви дребни екземпляри риба “ и че първите данни от взетите водни проби сочат за по-ниско наличие на О2 във водата единствено в един регион.

В известието на Басейнова дирекция се показва също, че дружно с районната ревизия за околната среда и водите (РИОСВ) са ревизирали и различен сигнал – „ за съществуване на отходна тръба, изхвърляща отпадни води във Варненското езеро “. Взети са проби. При инспекцията „ не е открито водите да имат характерна миризма “ и да са мътни. В известието не се показва сред тези две инспекции да има връзка и от текста може да се заключи, че казусът не е изключително важен.

Реалността обаче е по-различна.

Един от споделяните в обществените мрежи видеоклипове е този на общинския консултант от „ Демократична България “ във Варна Стела Николова. Тя е отишла на мястото, където има изхвърлени на брега риби, във вторник. Пред Свободна Европа тя описа, че е озадачена, че при инспекцията са открити „ единични бройки “ умряла риба, тъй като самата тя е видяла „ тонове изхвърлена риба “.

Изливането на фекални води във Варненското езеро пък продължава от месеци и евентуално точно то е повода за измирането на рибата във водоема. Община Варна показва, че е била осведомена за повредата, при която 8,34 хиляди куб.м фекални води всеки ден се изливат във Варненското езеро още през август 2019 година Жителите на града обаче до неотдавна бяха в цялостно незнание за този проблем.

Кметът на Варна Иван Портних сподели на пресконеренция, представен от  " Дневник ", че сред замърсяването на водата и измирането на рибата връзка няма. " Това, което ще настояваме изрично, е, че сега констатирането на рибата, която е умряла, е в регион надалеч от въпросната тръба. Почти е ясно, че не е от тръбата, а има някаква друга причина ", сподели Портних.

Сателитни фотоси обаче демонстрираха, че замърсяването е на огромна повърхност, а специалисти считат, че то е причина за увеличението на фитопланктона, което води до измиране на риба.

Откога е повредата и предизвестени ли са хората

Първите изявления за изтичане на канализационни води във Варненското езеро са от средата на март, когато жители подават сигнал до някои медии за замърсяване на водата. От 12 март е първото известие на уеб страницата на Регионална инспекция за опазване на околната среда Варна за осъществена инспекция. От официално съобщение на уеб страницата на Община Варна от 13 май 2020 г. обаче се схваща, че информация за зародила повреда във водопровода е подадена към общината от ВиК Варна през август 2019 година – два месеца преди локалните избори и преди края на летния сезон.

Общинският консултант Стела Николова, определена през октомври 2019 година, е схванала за изливането на фекални води от публикация в „ Дневник “ от април 2020 година „ Преди това нямаше безусловно никаква информация, въпреки че институциите са знаели “, споделя тя, потърсена от Свободна Европа.

След като схваща за казуса, Николова стартира за изпраща запитвания до способените институции, които по думите ѝ бавят отговорите си или въобще не дават отговор. В началото на май тя внася и сигнал в Районната прокуратура за замърсяването на Варненското езеро, а групата на Демократична България в Общинския съвет на Варна изиска изключително съвещание по този въпрос. На 15 май Окръжната прокуратура във Варна заяви, че е почнала две инспекции по изявления в медиите за замърсяване на Варненското езеро и залива с отпадни води, а Районната прокуратура води инспекция по същия мотив по сигнал на общински консултант.

Според Николова мащабът на замърсяването е голям. „ Тази екокатастрофа и тази умряла риба стартира още от околност Лазур, която е при започване на езерото. Мястото, където бях аз, беше на километри от мястото на повредата “, споделя тя.

По-рано " Дневник " публикува сателитни фотоси, които демонстрираха, че замърсяването и обвързвания с него засилен разцвет на фитопланктона са излезли отвън рамките на езерото, и са достигнали до Варненския залив и на юг съвсем до устието на р. Камчия. „ Аспарухов плаж е доста покрай мястото на повредата. Този плаж е желан от хората с дребни деца, тъй като плажната линия е необятна и водата е плитка “, показва Николова.

Историята на тръбата

Авариралата тръба е построена през 2011 година и е към момента в гаранция, когато е открито, че е развалена. Тя е детайл от плана за промяна на пречиствателната станция за отпадни води „ Аспарухово “ в помпена станция. Целта е била тази тръба да свърже варненските квартали „ Аспарухово “ и „ Галата “ с пречиствателната станция в с. Тополи. През нея минават отпадните води на двата квартала, които са с общо население близо 30 хиляди души. Сега тази вода се излива напряко във Варненското езеро.

През април в „ Дневник “ е публикувано разследване на кореспондента във Варна Спас Спасов. От обявата излиза наяве, че главната версия за повода за повредата на тръбата е, че тя е развалена от преминаващ транспортен съд. Tова е било допустимо, тъй като оборудването не е било вкопано под дъното на водоема, както планува планът.

Пред изданието шефът на ВиК Варна Валентин Вълканов е показал, че на мястото на повредата са правени няколко огледи, а повода за казуса е била открита към Нова година – към четири месеца след момента, в който Община Варна твърди, че е известена за казуса. „ Някакъв транспортен съд, наподобява, е скъсал тръбата, тъй като нея въобще я няма там. На 50-60 м въобще няма тръба “, е споделил Вълканов пред „ Дневник “.

Въпросът е по какъв начин би могло да се случи това, откакто по план тръбопроводът би трябвало да е под дъното на Варненското езеро. Това е посочено в формален документ на уеб страницата на Министерството на околната среда и водите, в който е показан статусът на  " Интегриран план за водния цикъл на град Варна ", построен със средства по европейската стратегия ИСПА (Инструмент за структурна политика за предприсъединяване) и национално съфинансиране. Същото е посочено в съобщение на уеб страницата на Министерство на околната среда и водите от февруари 2010 година

В документа е посочено, че „ от общата дължина на напорният водопровод 983 м. са положени по суша, а останалите 1 700 м под дъното на Варненското езеро “. В отговор до „ Дневник “ обаче Община Варна е показала, че при направените огледи под вода и със сонар е било открито, че обособени сектори от въпросния водопровод са по дъното на Варненското езеро, а не са вкопани в земята. Същтата информация е получила и Стела Николова, която е поискала резултатите от огледите със сонар.

Съоръжението е пуснато в употреба през 2011 година Такива инфраструктурни планове влизат в приложимост откакто бъдат признати от Държавна приемателна комисия, която би следвало да откри годността за прилагане на градежа.

Ще се реши ли казусът

На 13 май, девет месеца откакто е била осведомена за казуса, Община Варна заяви, че стартира ремонт на развалената тръба. Ремонтът е на стойност 1,3 млн. лв., се схваща от известието, а средствата са поискани от Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ). Ремонтът се прави от " Хидроремонт-ИГ " ООД. По думите на кмета на Варна той ще продължи 45 дни.

В известието на общината се показва още, че откакто е била осведомена за казуса през август 2019 година от ВиК Варна, е осъществена инспекция и подводен оглед от специалисти и е изискана информация за обекта от Министерство на околната среда и водите, възложител на публичната поръчка за построяването на оборудването.

Посочва се също, че е изпратено писмо до фирмата-изпълнител SFELINOS S.A. „ за предприемане на незабавни ограничения по премахване на дефекта, зародил в границите на гаранционния период, който, според изискванията на контракта с Министерство на околната среда и водите, е до 06.12.2019 година В писмото е посочено категорично, че при непредприемане на дейности за ремонт на тръбопровода, Община Варна ще изиска по правосъден ред покриването на разноските за премахване на дефекта “.

Досега за повредата наказване е получило ВиК сдружението, което е оператор на оборудването. То е санкционирано от Регионална инспекция за опазване на околната среда с 44,4 хиляди лв. на месец считано от февруари 2020 година за заустване на отпадни води във Варненското езеро.

Има ли връзка тръбата с умрялата риба

На 14 май, дни преди първите известия за всеобщо измиране на риба във Варненския залив, в интервю пред БНР директорът на Института по океанология към Българска академия на науките проф. Снежана Мончева показва, че е „ прекрачен прагът за възобновяване на екосистемата на Варненския залив и канала, след повредата на подводната тръба с отпадни води.

Експертът добавя, че „ най-засегнати ще са дънните организми - като миди и попчета, а рибните пасажи е допустимо да стартират да заобикалят Варненския залив. “ Към този миг от сателитни фотоси е станало ясно, че разливът е излязъл от рамките на Варненското езеро и замърсяването е достигнало Варненския залив. По думите ѝ сред увеличението на фитопланктона и замърсяването на водата има директна връзка.

„ Най-вероятен (сценарий) е това голямо количество органично замърсяване да докара до прекалено нарастване на биомасата на фитопланктона (микроводорасли), което няма да може да бъде изконсумирано от идващите звена в хранителната верига. Тя пада на дъното, където провокира изгниване и лишава кислорода и това води до смъртност на дънните организми. “ Няколко дни след изявлението пред БНР прогнозата се сбъдва и се появяват първите известия за умряла риба.

Пред националното радио проф. Мончева показва, че остава годен апела да не се употребяват каквито и да е организми от Варненското езеро и от залива. „ Това има значение и за здравето на индивида, за къпещите се в морската вода - отделените от планктона екстраметаболити може да провокират неспокойствие и сърбеж по кожата. “

Кметът Иван Портних уточни, че проблем има, само че преди да бъде построена тази тръба обстановката е била същата. " Преди да се направи ремонт на градската пречиствателна станция, нали се сещате какво се е случвало. Преди да се създадат колекторно-помпените станции на Св. Константин и Елена - също се сещате какво се е случвало. Преди дълбоководното заустване на Златни пясъци - също се сещате какво се случвало. Затова тематика има, само че всички институции вършат замервания и надзор и при определяне вероятно на разминаване в индикаторите те навреме ще реагират ", сподели Портних.

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР